Met dank aan

Reacties

Lilian Herngreen, Coloriet
18-03-2019
- Duidelijk programma
- niet eentonig
- genoeg pauze
ECW/Wondzorg Arnhem e.o.
03-10-2019
Theorie en praktische afwisseling.
Ton Mulders
09-01-2018
Contactpersonen Infectie Preventie
Onderlinge oefeningen, presentaties en onderlinge terugkoppeling audits.

AfdrukkenE-Mail Adres

ZBC symposium

Datum:
do, 12 sept 2019
Code:
ZBC19
Prijs v.a.:
€ 118
Plaats:
Hilversum

Omschrijving

ZBC symposium:

‘Een goed infectiepreventiebeleid op OK en POK in een ZBC’

Algemeen

Inleiding

ZBCEen goed infectiepreventiebeleid op de operatiekamers en Poliklinische OK in een Zelfstandig Behandel Centrum (ZBC), ga er maar aan staan.
Ervaren kliniekmanagers en manager OK en POK staan er in een ZBC regelmatig alleen voor. Nog voor de ingrepen beginnen die dag wordt u gebeld dat de luchtbehandelingskast een melding geeft. Het programma platleggen en op onderzoek uit. In een ziekenhuis pleegt u een paar telefoontjes, maar in een ZBC heeft u zo vroeg nog niet zoveel opties.
Een wirwar van regels, een deskundige infectiepreventie op afstand en een andere setting dan in het ziekenhuis. De medewerkers moeten geschoold worden, up-to-date blijven, protocollen moeten nageleefd worden. Schoonmaak en hygiëne vragen continu uw aandacht. Maar nog meer dan in een ziekenhuis is het kostenaspect en het afbreukrisico belangrijk. Risico’s zijn te overzien en te beheersen door een Prospectieve Risico Awarbnalyse (PRI) te maken. Dit keer staat u er niet alleen voor!

Doelgroep

 

ZBC2
  • Kliniek managers
  • Hoofden OK en POK
  • Kwaliteitsfunctionarissen ZBC’s
  • Deskundigen infectiepreventieZBC’s
  • Andere betrokkenen / belangstellenden

 

Accreditatie

Accreditatie vDSMH: 10 punten in categorie 4

Accreditatie is aangevraagd bij: VHIG

Inschrijving

De kosten voor dit symposium bedragen €118,-. (doelgroep 1) inclusief koffie, thee en diner (broodjes met soep).

Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.

Evaluatie

STIP maakt gebruik van evaluatieformulieren voor haar eigen verbetertraject. Het evaluatieformulier wordt door iedere deelnemer aan het eind van de training ingevuld. De evaluaties worden door STIP verwerkt en op de website gepubliceerd.

Programma

Programma

16:30 - 17:30     Registratie en diner (soep en broodjes) en bezoek informatiemarkt
17:30 - 18:00     Uitdagingen voor de manager OK & POK
Cathrien Resius, Kliniekmanager Van Linschoten Specialisten KNO bv.
Soms weet je zelf ook niet alles
18:00 - 18:30     Mag nu het raam open op de OK?
Kees Ballemans, deskundige infectiepreventie Unic Medical Services
Op 26 april is de concept ‘Richtlijn Luchtbehandeling in operatiekamers en behandelkamers’ gepubliceerd. Deze richtlijn beoogt een vereenvoudiging tov de oude WIP richtlijn, wat betekent dit voor de praktijk?
18:30 - 19:00     Schoonmaak protocol OK & POK
Marjon Gaikhorst SVS-Schoonmaakopleidingen
Waar loop je tegen aan en wanneer doe je wat en vooral hoe tijdens het schoonmaken van een OK en POK
19:00 - 19:30     Koffiepauze en bezoek informatiemarkt
19:30 - 20:00     Warboel bij de Oogheelkunde
Gerard Jansen, DSMH Flevoziekenhuis.
Bij oogheelkundige ingrepen gebruikt men veel los instrumentarium en steriliseert de kliniek vaak zelf hun instrumenten. Wat zijn de valkuilen? Welke eisen zou de ZKN kunnen stellen?
20:00 - 20:30     Werken zonder risico's een utopie?
Lidy Bergervoet, Senior Kwaliteitsprojecten, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede
Risicobeheersing wordt van ons verwacht. Door het uitvoeren van een Prospectieve Risico Inventarisatie (PRI) is een goede analyse van de dingen die kunnen gebeuren mogelijk en kunnen we maatregelen of beslissingen nemen die patiënt- en procesveiligheid bevorderen.
20:30 - 21:00     Afsluitende borrel

Trainers

Kees Ballemans

Kees Ballemans Kees Ballemans deskundige infectiepreventie, is sinds 2002 eigenaar van Unic Medical Services BV, een adviesbureau op het gebied van hygiëne en infectiepreventie. Na jarenlange ervaring als microbiologisch analist werkt Kees sinds 1990 als deskundige infectiepreventie voor zeer diverse organisaties, waaronder ziekenhuizen, verpleeghuizen en zelfstandige behandelcentra. Ballemans won als enige deskundige infectiepreventie in Nederland tweemaal de Infectie Preventie Prijs van de VHIG, met een onderzoek over MRSA en de ontwikkeling van het kwaliteitshandboek endoscopen. Kees Ballemans is als deskundige infectiepreventie altijd actief geweest in het opleiden en trainen van zorgprofessionals.

Marjon Gaikhorst

marjongaikhorst2Marjon Gaikhorst is werkzaam als deskundige Infectiepreventie bij Unic Medical Services BV en daarnaast ook voor SVS opleidingen.
Marjon heeft ruim 25 jaar ervaring in de gezondheidszorg, eerst als (kinder) verpleegkundige en sinds 2004 als deskundige infectiepreventie. Steriele Medische hulpmiddelen en de reiniging en desinfectie van flexibele endoscopen zijn enkele van haar aandachtsgebieden.
Daarnaast heeft ze diverse opleidingen gevolgd in NLP (neuro linguistisch programmeren), coaching en communicatie en geeft ze daarin diverse trainingen vanuit haar eigen bedrijf.

Lidy Bergervoet

Lidy Bergervoet Lidy Bergervoet is sinds 1982 operatie-assistent, waarvan de laatste 15 jaar Senior traumatologie in het ZGV-Ede. Naast deze specialisatie heeft zij zich altijd geïnteresseerd voor allerlei onderwerpen die binnen de OK-wereld spelen, zoals luchtbeheersing, vernieuwing van logistieke-trajecten en een goed en veilig documentbeheer.
Lidy is daarom als gebruikersvertegenwoordiger veelvuldig gevraagd zitting nemen in allerlei projectgroepen. De in deze projecten opgedane kennis en de start van een vernieuwbouwproject in het ZGV-Ede heeft ertoe geleid dat zij in oktober 2017 gestopt is met haar assistenten loopbaan en zich nu volledig kan richten op het begeleiden van allerlei kwaliteitsprojecten binnen het OKC.

Cathrien Resius

Catrien Resius Cathrien Resius, kliniek manager KNO Van Linschotenspecialisten
Ooit begonnen als verpleegkundige A, daarna de OK opleiding gevolgd en jaren voor de medische industrie gewerkt.
Om feeling met de operatiekamers te blijven houden, weer part time op OK gaan werken, eerst als OK assistent, later als hoofd OK. Uiteindelijk bij een ZBC terecht gekomen en ben dat altijd blijven doen .
Sinds de zomer 2016 werk ik als kliniek manager bij KNO van Linschotenspecialisten in Hilversum geef ik dagelijks leiding aan een team van KNO artsen, anesthesiologen, doktersassistenten, OK personeel en de afdelingen kwaliteit en HR en administratie.
Werken in een ZBC is wel degelijk anders dan het werken in het ziekenhuis. Natuurlijk staat de patiënten bij beiden centraal, in een ZBC zijn vaak de taken anders verdeeld en de lijntjes korter!

Foto's

DSC00877 640x480Hier vindt u een foto-impressie van het ZBC Symposium 2019.

Klik hier om de presentatie te starten.

Downloads

De presentaties van de sprekers kunt u hier downloaden:

  1. Uitdagingen voor de manager OK & POK, Cathrien Resius
  2. Mag nu het raam nu open?, Kees Ballemans
  3. Schoonmaakprotocol OK & POK, Marjon Gaikhorst
  4. Warboel bij de Oogheelkunde , Gerard Jansen
  5. Werken zonder risico's een utopie? , Lidy Bergervoet

Locatie

Oud Sanatorium Zonnestraal

zonnestraalOud Sanatorium Zonnestraal is gelegen op een prachtig landgoed omgeven door 120 hectare bos!
Centraal gelegen in Nederland, nabij Hilversum, direct bereikbaar vanaf de A27.
Beschikking over 200 eigen (gratis) parkeerplaatsen

Eventcentrum Oud Sanatorium Zonnestraal,
Loosdrechtsebos 17
1213 RH Hilversum

Plan uw route naar Eventcentrum Oud Sanatorium Zonnestraal.

 

Evaluatie

De evaluatie van ZBC symposium 2019 kunt u hier downloaden.


Categorie