Met dank aan

Reacties TOPpen

Christiane Versluys van Seggelen
23-06-2016
Symposium TOPpen of Tobben 2016
- De locatie.
- Groepsgrootte,
- Sprekers en onderwerpen.
Karin Kranendonk
23-06-2016
Symposium TOPpen of Tobben 2016
- Leuke rondleiding door park.
- Duidelijk … read more
Heidi Horst
13-06-2017
Symposium TOPpen of Tobben
Locatie en diversiteit van de deelnemers leuk kunnen netwerken.

AfdrukkenE-Mail Adres

2017 TOPpen of Tobben

Datum:
wo, 7 juni 2017
Code:
TT17
Prijs v.a.:
€ 179
Plaats:
Rhenen
150
Contactpersoon:

Omschrijving

TOPTOB smallTOPpen of Tobben

‘De schone OK’

Algemeen

Inleiding

WetFloorEen schoon Operatiekamercomplex, we zijn allemaal gedrild om netjes en schoon te werken.
Maar hoe maken we eigenlijk schoon en wanneer moeten we desinfecteren?
Hoe houden we onze apparatuur schoon van smeercontaminatie?
Is zichtbaar schoon microbiologisch veilig, zodat we het ontstaan van infecties bij patiënten vermijden?
Doen we voldoende om lijnsepsis tegen te gaan?
Hoe spreek je jouw collega's aan op het naleven van de afspraken rond 'soppen'?
We dweilen letterlijk met de kraan open bij verschillende endoscopische operaties en worden bedolven onder afvinklijstjes. Maar we worden allemaal zo blij van een schoon Operatiekamercomplex en niet op de laatste plaats onze patiënten!

Doelgroep

  • Recovery en Holding verpleegkundigen,
  • Anesthesiemedewerkers,
  • Operatieassistenten,
  • Deskundigen Infectiepreventie.

Inschrijven

De kosten voor het bijwonen van dit symposium bedragen €179,- inclusief koffie, thee en lunch

Accreditatie

Dit symposium is geaccrediteerd door:

  • het kwaliteitsregister V&V met 6 punten.
  • de VHIG met 20 punten.
  • de LVO met 5 punten.

Accreditatie is aangevraagd bij de NVAM, BRV en LVO.

Programma

Programma

9:00 - 9:30     Ontvangst & inschrijven, bezoek tradeshow
9:30 - 9:40     Opening door de dagvoorzitter, Patrick van de Poel
9:40 - 10:10     Hoe sopt het operatiekamerpersoneel?
Werken de afvinklijstjes en hoe controleren we die?
Patrick van der Poel, deskundige infectiepreventie HIPadvies
10:10 - 10:40     CSI op de OK; Schoonmaken? Bewijs dat het moet!
Marieke van Dam, OK-assistent Alrijne Zorggroep
10:40 - 11:10     Koffiepauze, bezoek tradeshow
11:10 - 11:40     Uit hygiënisch oogpunt
Bep en Toos van Krooswijk
11:40 - 12:10     Help, de OK moet schoon en droog
Paul Harleman, Business Development Manager Vileda
12:10 - 12:40     Infectiepreventie en schoonmaak; visuele controle zegt mij niet zo veel….
Charlotte Michels-Breukers, deskundige infectiepreventie CareB4, namens SVS-opleidingen.
12:40 - 13:40     Lunch en bezoek tradeshow
13:40 - 14:10     Preventie van Lijnsepsis
Ton van Boxtel, Infusion Innovations
14:10 - 14:40     Toezicht op OK’s door IGZ: tip/top op orde?
Jolien van Dijk, inspecteur afdeling medisch specialistische zorg
Hedy Salomons, senior inspecteur IGZ Netwerkzorg en Preventie
14:40 - 15:10     Theepauze, bezoek tradeshow
15:10 - 16:30     Hoe spreek ik mijn collega aan op het naleven van afspraken?
Jeanneke van Santvoort, trainer coach MorFose
16:30 - 16:45     Afsluiting door de dagvoorzitter met aansluitend uitreiking van de certificaten
16:45         Borrel en mogelijkheid tot bezoek Ouwehands Dierenpark

Sprekers

Sprekers

Patrick van de Poel

Patrick van de PoelPatrick van de Poel is van origine verpleegkundige en is 8 jaar werkzaam geweest als Operatiekamer-assistent. Patrick werkt sinds 1999 als Deskundige Infectiepreventie in Zuyderland MC met aandachtsgebieden Operatiekamers, Dialyse afdeling en SEH.
Vanaf 2004 is Patrick tevens Directeur/ Deskundige Infectiepreventie van HIP Hygiene advies & Infectiepreventie. Vanuit dit adviesbureau komt hij met grote regelmaat op operatiekamers, sterilisatie afdelingen en behandelkamers van diverse ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra en privé-klinieken, door het hele land.
Patrick van de Poel geeft lezingen en treedt op als dagvoorzitter op zowel nationale en internationale symposia en geeft les aan de HBO-VT (opleiding operatiekamer assistenten) van Hogeschool Zuyd.
Verder heeft hij vanuit HIP geparticipeerd in het onderzoek van de consumentenbond naar infectiepreventie in verpleeghuizen en schreef kritische artikelen inzake diverse facetten van Infectiepreventie. ;

Ton van Boxtel

tonvanboxtel2Ton van Boxtel heeft zich in het UMC Utrecht gespecialiseerd als deskundige op gebied van intravasale therapie. Zo heeft hij activiteiten ontplooid voor het pijnteam, voor thuisinfusie en de introductie van de PICC in Nederland. Ton is voorzitter van de Vereniging InfuusTechnologie (VIT) eigenaar van Infusion Innovations en voorzitter van WoCoVA (World Congress Vascular Access).

 

Jolien van Dijk

Jolien van DijkJolien van Dijk, MSc is Inspecteur Medisch Specialistische Zorg bij de IGZ Zij werkt sinds vijf jaar bij de Inspectie voor de gezondheidszorg, in de afdeling die toeziet op de medisch specialistische zorg. Haar aandachtsgebieden binnen de inspectie zijn het ‘Toezicht operatief proces (TOP)’, het toezicht op revalidatiecentra en het behandelen van de calamiteiten die bij de IGZ gemeld worden. Jolien heeft Biomedische Wetenschappen en Gezondheidsrecht gestudeerd aan de Radboud Universiteit en recent de opleiding tot Kwaliteitsfunctionaris afgerond.

 

Marieke van Dam

Marieke van DamMarieke van Dam is in 1996 gestart met de opleiding tot operatieassistent en in 1999 gediplomeerd. Vanaf 2009 is zij lid van de POWI (Postoperatieve Wondinfectie)-commissie van de Alrijne Zorggroep (toen nog Rijnland Ziekenhuis). Vanaf 2012 vloeide hieruit voort dat zij aandachtsvelder Infectiepreventie voor de OK-complexen van Alrijne Zorggroep werd. Alrijne Zorggroep heeft inmiddels op 3 locaties een OK-complex: Alphen aan den Rijn, Leiden en Leiderdorp. Marieke werkt in nauwe samenwerking met de deskundigen infectiepreventie om protocollen ten aanzien van infectiepreventie voor de OK’s op te stellen, die aan de laatste richtlijnen voldoen. Zo ook een schoonmaakprotocol waaraan medewerkers van de huishoudelijke dienst en de OK-medewerkers zich moeten houden om de hygiëne te waarborgen. Maar als dat protocol er dan eenmaal is, begint de uitdaging pas echt: hoe krijg en houd je de neuzen dezelfde kant op? Achterover leunen is er niet bij!

Hedy Salomons

Hedy SalomonsMw. drs. E.M.A. Salomons
Senior inspecteur Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)
Hedy werkt sinds 2011 bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, daarvoor heeft zij 24 jaar in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gewerkt als deskundige infectiepreventie. Binnen de IGZ houdt Hedy zich bezig met infectiepreventie en antibiotica resistentie. Zij is projectleider geweest van een landelijk onderzoek naar de mate waarin instellingen in de intramurale ouderenzorg voldoen aan wet- en regelgeving en veldnormen op het gebied van verantwoorde hygiënische zorg en infectiepreventie. Zij heeft onder andere bezoeken gebracht aan de instellingen genoemd in het in 2013 verschenen geaggregeerde rapport van de IGZ "Verbeteringen van hygiëne en infectiepreventie in ouderenzorg snel realiseerbaar". Op dit moment is Hedy bezig met het toezicht infectiepreventie en operatief proces in privéklinieken en toezicht op infectiepreventie in ziekenhuizen. Hedy maakt binnen de IGZ onderdeel uit van het tem netwerkzorg en preventie.

 

Charlotte Michels-Breukers

Kijkend vanuit het perspectief van infectiepreventie naar schoonmaak, doet verwachten dat de aan te leren handelingen en te gebruiken middelen afgestemd zijn op het doel. Graag willen we dat in de gezondheidszorg het doel niet alleen de visuele uitstraling en beleving van een ruimte is, maar dat ook in hoge mate wordt bijgedragen aan de preventie van (zorg)infecties. De belangrijke rol die schoonmaak in infectiepreventie -de strijd tegen de verspreiding van (multi resistente) micro-organismen kan vervullen, is vertaald in een digitaal modulair kennisplatform voor schoonmaakmedewerkers met een focus op permanente ontwikkeling. Met dezelfde inspanning, in dezelfde tijd, een grotere bijdrage aan infectiepreventie door het werk anders in te vullen!

Charlotte Michels-BreukersCharlotte Michels-Breukers werkt inmiddels meer dan 20 jaar als deskundige infectiepreventie, eerst in dienst van verschillende ziekenhuizen en sinds 1995 ook als ZZP.
Sinds 2012 werkt ze onder de naam CareB4 en heeft Charlotte zich gespecialiseerd in de verpleeghuissector. Daarnaast werkt ze regelmatig als interim in ziekenhuizen of op projectbasis voor onder andere industrie.
Charlotte heeft zich sinds begin 2016 verdiept in de schoonmaak binnen zorginstellingen en heeft in een klein team hard gewerkt aan een bijdrage in de verbetering van de kwaliteit van zorg.

Paul Harleman

Paul HarlemanIng Paul Harleman is sinds 1985 schoonmaak professional. Hij vervulde diverse nationale en internationale functies bij zowel lokale bedrijven als multinationals. Momenteel is hij verantwoordelijk voor Business Development en Applicatie bij Vileda Professional Benelux. Binnen Vileda Professional houdt hij zich onder andere bezig met het ontwikkelen van schoonmaak concepten voor algemene en specialistische toepassingen. Paul Harleman is lid van de technische commissie van de Vereniging Schoonmaak Research en schrijft columns in diverse schoonmaak vakbladen.

 

Jeanneke van Santfoort

jeannekevansantvoortJeanneke van Santfoort is sinds 30 jaar zowel communicatie trainer , coach als mediator. Zij wil graag het beste in mensen naar boven halen. Wanneer mensen goed in hun vel zitten, zijn ze effectiever en is de omgang met collega's makkelijker. Zij heeft de laatste jaren een aantal zelfstandige klinieken begeleid in het effectiever omgaan met elkaar en de patiënt. Daarnaast is zij werkzaam bij gemeenten en woningcorporaties.
Zij is eigenaar van het bedrijf Morfose. Daarnaast is zij lid van de cliëntenraad van een regionaal ziekenhuis.

 

Foto's

Hier vindt u een foto-impressie van TOPpen of Tobben 2017. Klik hier om de presentatie te starten.

Downloads

De presentaties van de sprekers kunt u hier downloaden:

  1. Toppen of Tobben, de Schone OK , Patrick van de Poel
  2. CSI op de OK; Schoonmaken? Bewijs dat het moet, Marieke van Dam
  3. Reiniging & desinfectie OK , Paul Harleman
  4. Hoe schoon is schoon? , Charlotte Michels
  5. Preventie van Lijnsepsis , Ton van Boxtel
  6. Toezicht op de OK: TIP TOP in orde? , Hedy Salomons & Jolien van Dijk

Locatie

Ouwehands Dierenpark

Ouwehands Dierenpark Rhenen Ouwehands Dierenpark Rhenen is centraal gelegen in het land. Rijd via de A12 (Utrecht-Arnhem) afrit 23a Veenendaal of via de A15 (Rotterdam-Nijmegen) afrit 35 Ochten, volg de N225 richting Rhenen.
Ook met het openbaar vervoer is Ouwehands Dierenpark goed bereikbaar. Het NS-station ligt op 800 meter loopafstand en lijn 45, 50 en 80 stoppen voor de ingang van het dierenpark.

Ouwehands Dierenpark Rhenen Ouwehands Dierenpark Rhenen
Grebbeweg 111
3911 AV Rhenen
Tel. +31 (0)317 650 200

Plan uw route naar Ouwehands Dierenpark

Evaluatie

De evaluatie van van TOPpen of Tobben 2017 kunt u hier downloaden.

 


Categorie