Met dank aan

Reacties TOPpen

Gast
13-06-2017
Symposium TOPpen of Tobben
- Locatie,
- diversiteit sprekers en interactie in zaal d.m.v. quiz.
Suzanne Helsdingen
13-06-2017
Symposium TOPpen of Tobben
Mooie locatie en goed afwisselend programma.
Christiane Versluys van Seggelen
23-06-2016
Symposium TOPpen of Tobben 2016
- De locatie.
- Groepsgrootte,
- Sprekers en onderwerpen.

AfdrukkenE-Mail Adres

2016 TOPpen of Tobben

Datum:
wo, 8 juni 2016
Code:
TT16
Prijs v.a.:
€ 179
Plaats:
Rhenen
150
Contactpersoon:

Omschrijving

TOPTOB smallTOPpen of Tobben

‘Allemaal beestjes op het Operatiecomplex!?’

Algemeen

Inleiding

Na drie succesvolle edities van TOPpen of Tobben zijn wij verheugd om een nieuwe editie aan te mogen kondigen:

Geintubeerde tijgerTOPpen of Tobben

‘Allemaal beestjes op het Operatiecomplex!?’
Woensdag 8 juni 2016

Het symposium staat in het teken van “Allemaal beestjes op het Operatiecomplex”. Niet alle beestjes zijn goed of alle beestjes zijn slecht. Micro-organismen vormen bescherming voor mens en dier maar brengen ook risico's met zich mee. Micro-organismen kunnen infecties veroorzaken en dat willen wij voorkomen. We willen onze patiënten beschermen tegen sommige micro-organismen. petri schaal TT16Beschermen wij onze patiënten door middel van beademingsfilters en luchtbehandelingsfilters? Hoe gaan wij om met onze voorgeschreven richtlijnen “Voor Toediening Gereed maken van parenteralia”? Over de gehele wereld rukken de potentieel micro-organismen op en reizen mee met mens en dier naar ons kikkerland. Hoe houden wij ze buiten onze deur? Hoe kunnen wij deze besmette patiënten toch behandelen zonder andere patiënten en onszelf in gevaar te brengen? Samen één probleem, verschillende invalshoeken, samen werken en één front vormen tegen allemaal beestjes!? Kortom stof om samen over te sparren. De dag is voor deskundigen infectiepreventie, anesthesiemedewerkers, recovery/holding verpleegkundigen en overige belanghebbenden.

Doelgroep

De doelgroep van TOPpen of Tobben 2016 bestaat uit: Recovery en Holding verpleegkundigen, IC-verpleegkundigen, Anesthesiemedewerkers, OK-assistenten, deskundigen infectiepreventie en andere belanghebbenden.

Inschrijven

De kosten voor het bijwonen van dit symposium bedragen €179,- inclusief koffie, thee en lunch

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij de NVAM, BRV en kwaliteitsregister V&V. Andere suggesties voor accreditatie-aanvragen zijn welkom.
VHIG: 20 punten in categorie 2 

Programma

Programma

8:45 - 9:30     Ontvangst & inschrijven, bezoek tradeshow
9:30 - 9:40     Opening door de dagvoorzitter
9:40 - 10:15     Isolatiepatiënten op het operatiekamercomplex
Ben Minderhoud
Deskundige Infectiepreventie Unic Medical Services, Nieuwegein
10:15 - 10:50     Preventie en registratie van post operatieve wond infecties
Dr. Miranda van Rijen
Deskundige infectiepreventie Amphia ziekenhuis, Breda
10:50 - 11:20     Koffiepauze, bezoek tradeshow
11:20 - 11:55     Medicatie klaarmaken; maak het niet te ingewikkeld!
Drs. Solange Pans
Apotheker en anesthesioloog i.o. UMC, Utrecht
11:55 - 13:30     Rondleiding achter de schermen van de dierenkliniek Ouwehands Dierenpark,
aansluitend lunch en bezoek tradeshow
13:30 - 14:00     Lucht en het laken tussen het operatiegebied en de anesthesie
Ing. Roberto Traversari
Senior Adviseur en onderzoeker TNO Dutch Centre for Health Assets (DuCHA)
14:00 - 14:30     Beademingsfilters, hoe maken wij de juiste keuze?
Jan Breugelmans
Producent van HEPA-filters en Hydro fobische elektrostatische filters, Teleflex
14:30 - 15:00     Theepauze en bezoek tradeshow
15:00 - 15:30     Kun je veiligheid wel managen?
Ir. Job Bruggen
Safetymanager Luchtverkeersleiding Nederland
15:30 - 16:00     Antibiotica gebruik in de dierentuin
Dr. Jan Bos
Dierenarts Ouwehands Dierenpark, Rhenen
16:00 - 16:10     Afsluiting door de dagvoorzitter met aansluitend uitreiking van de certificaten
16:10         Borrel en mogelijkheid tot parkbezoek
Ouwehands Dierenpark Rhenen is tot 17.00 uur open

Sprekers

Sprekers

Martijn Lupke

Martijn LupkeMartijn Lupke werkt sinds 2009 als teamleider anesthesie/recovery in het St Jansdal Ziekenhuis te Harderwijk. Toen hij in 2003 leidinggevende werd verbaasde hij zich al aan het feit dat ziekenhuizen onderling zo weinig informatie uitwisselen over universele onderwerpen. Men was overal opnieuw het wiel aan het uitvinden. Dit heeft hem in 2015 doen besluiten OKBlog op te richten. OKBlog is een online platform voor alle OK medewerkers om informatie te vinden en te delen. De missie van OKBlog is :’Deel informatie met elkaar om de zorg op de OK nog beter te maken’. In de korte tijd dat OKBlog bestaat is deze missie al aardig geslaagd, maandelijks bezoeken rond de 4000 Nederlandse en Belgische lezers zijn blog. Wilt u ook niets missen van de OK? Kijk dan eens op OKBlog.nl!

 

Roberto Traversari

Roberto Traversari Dhr. Ing. R. Traversari is onderzoeker en adviseur bij TNO Dutch Centre for Health Assets (DuCHA) op het gebied van de fysieke omgeving van de hotfloor (operatiekamers, IC-units, spoedeisende hulp, etc.). Roberto doet onderzoek naar de luchtkwaliteit, processen en de relatie tussen de fysieke omgeving en efficiëntie en patiëntveiligheid, Evidence Based Healthcare Design (EBHD). Hij is tevens voorzitter van de Europese werkgroep (CEN TC156 WG18) die normen aan het opstellen is voor ventilatie in ziekenhuizen in het algemeen en specifieke kritische ruimten in het bijzonder en is lid van de kernredactie van de WIP richtlijn ‘Luchtbehandeling in operatiekamer en opdekruimte in operatieafdeling klasse 1’. Roberto is ook veelvuldig betrokken bij onderzoek naar de kwaliteit van de technische infrastructuur van ziekenhuizen. Vanuit zijn rol van voorzitter van de Raad van Begeleiding van Stichting ISSO, het kennisinstituut voor de installatiesector, is hij daarnaast actief op dit gebied van energie, duurzaamheid en installatietechniek.

 

Ben Minderhoud

Ben MinderhoudDhr. B. Minderhoud is deskundige Infectiepreventie en werkt sinds oktober 2015 bij Unic Medical Services BV te Nieuwegein. Daarvoor heeft hij 11 jaar als deskundige Infectiepreventie gewerkt in het UMC Utrecht. Zijn interesses liggen met name bij outbreakmanagement, zorg-ICT en infectieregistratie. Daarnaast is hij nauw betrokken geweest bij de opvang van de Ebola-patient in het UMC Utrecht in december 2014. Ben is actief lid van de Vereniging voor Hygiëne en Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG), zowel als lid van de pijler Professionalisering & Profilering en de webmaster commissie. Met de overstap naar Unic is hij in staat meerdere zorginstellingen op infectiepreventiegebied te ondersteunen en adviseren. Naast zijn werk als deskundige Infectiepreventie is Ben ook freelance fotograaf.

 

Solange Pans

Solange PansMevr. Drs. S.J.A. Pans ging na de middelbare school, omdat zij uitgeloot was voor de studie geneeskunde, in 1998 farmacie studeren in Utrecht. Dat was een geweldige tijd maar haar hart lag niet bij de farmacie. Na het behalen van haar apothekersdiploma in 2015, ging zij daarom, na kort gewerkt te hebben in de ziekenhuisapotheek, in 2007 geneeskunde studeren aan het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Tijdens haar studie geneeskunde heeft zij met veel genoegen gewerkt als openbaar apotheker, en heeft zij farmacotherapieles gecoördineerd en gegeven aan studenten geneeskunde aan het Vumc. Omdat zij graag een 'hands-on' job wilde, heeft zij nog tijdens haar geneeskunde studie gesolliciteerd voor de opleiding tot anesthesioloog en ging zij 2013 aan de slag als AIOS Anesthesiologie in het UMC Utrecht. Momenteel werkt zij met veel plezier op het IC centrum van het UMC Utrecht.

 

Miranda van Rijen

Miranda van RijenMevr. Dr. M.M.L. van Rijen werkt sinds 2002 als deskundige infectiepreventie in het Amphia ziekenhuis te Breda. Zij is met name gespecialiseerd Staphylococcus aureus (zowel MRSA als MSSA). Tijdens haar promotieonderzoek (afgerond in September 2014) heeft ze zich onder andere gericht op de MRSA van onbekende bron en perioperatieve behandeling van S. aureus neusdragers met mupirocine neuszalf ter voorkoming van postoperatieve wondinfecties. Zij is betrokken geweest bij de totstandkoming van de huidige WIP-richtlijn ‘Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA)’ voor de ziekenhuizen. Op dit moment werkt zij samen met de World Health Organisation (WHO) aan een richtlijn met betrekking tot de ‘screen-and-treat’ strategie bij S. aureus dragers. Sinds 2013 is zij teamleider van de afdeling Infectiepreventie in het Amphia.

 

Jan Bos

Jan BosDhr. Dr. J.H. Bos, de dierenarts van Ouwehands Dierenpark, studeerde in 1985 af aan de Universiteit van Utrecht daarna is hij werkzaam geweest in diverse dierenartspraktijken. Eind jaren 80 heeft hij een Residency in ‘Zoo Animal Medicine’ afgerond aan de Universiteit van Californië in Davis. Hij deed veel ervaring op met exotische dieren van particulieren en uit de dierentuinen van Sacramento en San Francisco. In de periode 1991-1993 werkte Jan op de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren in Utrecht, waar hij onderzoek deed naar interne ziekten van honden, katten en bijzondere dieren. In 1993 ging hij in Ouwehands Dierenpark werken en is verantwoordelijk voor de gezondheid van alle dieren in het park.

 

Job Brüggen

Job BrüggenDhr. Ir. J. Bruggen holds a masters degree from Delft University of Technology in Aerospace Engineering. In 1986 he started working for the National Aerospace Laboratory where he later became the head of the Air Transport Division. His particular interest in safety led him to Air Traffic Control the Netherlands, to become their first safety manager in 2002. He is particularly known for his activities in Just Culture developments and was one of the first to demonstrate the detrimental effect of prosecution of air traffic controllers on incident reporting. In 2003 he re-created the international CANSO Safety Standing Committee and chaired it for six years. He is currently leading the effort for the Functional Airspace Block Europe Central (FABEC) safety management activities. He also advises in the healthcare industry with a particular focus on safety leadership. His emphasis is on safety management, safety culture and especially just culture. Notable quotes from Job are: "Learning is safer than punishing" (about Just Culture) or "The soft part is the hardest part" (about Safety Culture). You can visit the website he co-developed about Just Culture at www.safetyandjustice.eu containing useful and practical tips on HOW to deal with Just Culture issues.

 

Jan Breugelmans

Jan Breugelmans Dhr. J. Breugelmans is sinds 2011 werkzaam bij Teleflex. Eerst jaren als Product Manager Anesthesia & Respiratory Benelux en sinds kort als Market Developer voor het gamma Anesthesia & Respiratory binnen EMEA.
“Teleflex is committed to solving the global challenges of the changing healthcare environment in the areas of critical care and surgical applications by providing products that are less invasive, reduce infections, and improve patient safety. Teleflex offers a broad portfolio of filtration products catering to a wide range of patients. These products, under Gibeck brand name, include both filtered and unfiltered Heat & Moisture Exchangers designed to help improve patient outcomes while at the same time reducing the cost of care.”

Foto's

Hier vindt u een foto-impressie van TOPpen of Tobben 2016. Klik hier om de presentatie te starten.

Downloads

De presentaties van de sprekers kunt u hier downloaden:

  1. Isolatiepatiënten op het operatiekamercomplex, Ben Minderhoud
  2. Preventie en registratie van POWI, Miranda van Rijen
  3. 'Voor toediening gereed maken op OK', Houd het simpel, Solange Pans
  4. Beademingsfilters, Jan Breugelmans
  5. Kun je veiligheid wel managen?, Job Brüggen
  6. Dierenarts in Ouwehands Dierenpark, Jan H. Bos
  7. Wat doet de lucht achter het laken?, Roberto Traversari
    Bekijk het in de presentatie gebruikte filmpje van de National University of Singapore

Evaluatie

De evaluatie van van TOPpen of Tobben 2016 kunt u hier downloaden.

Locatie

Ouwehands Dierenpark

Ouwehands Dierenpark Rhenen Ouwehands Dierenpark Rhenen is centraal gelegen in het land. Rijd via de A12 (Utrecht-Arnhem) afrit 23a Veenendaal of via de A15 (Rotterdam-Nijmegen) afrit 35 Ochten, volg de N225 richting Rhenen.
Ook met het openbaar vervoer is Ouwehands Dierenpark goed bereikbaar. Het NS-station ligt op 800 meter loopafstand en lijn 45, 50 en 80 stoppen voor de ingang van het dierenpark.

Ouwehands Dierenpark Rhenen Ouwehands Dierenpark Rhenen
Grebbeweg 111
3911 AV Rhenen
Tel. +31 (0)317 650 200

Plan uw route naar Ouwehands Dierenpark


Categorie