Reacties TOPpen

Linda van Schaik
23-06-2016
Symposium TOPpen of Tobben 2016
- Toplocatie, subliem praatje veiligheidsmanagement.
Christiane Versluys van Seggelen
23-06-2016
Symposium TOPpen of Tobben 2016
- De locatie.
- Groepsgrootte,
- Sprekers en onderwerpen.
Heidi Horst
13-06-2017
Symposium TOPpen of Tobben
Locatie en diversiteit van de deelnemers leuk kunnen netwerken.

AfdrukkenE-Mail Adres

2013 TOPpen of Tobben

Datum:
wo, 12 juni 2013
Code:
TT13
Plaats:
Arnhem

Omschrijving

TOPpen of Tobben

‘Hoe warmpjes ligt uw patiënt erbij?’

Algemeen

Inleiding

De afgelopen periode zijn veel instellingen intensief bezig geweest met het Toezicht Operatief Proces (TOP). Hoe TOP doen we het of is het nog veel Tobben met de POWI-bundel? TOPpen of Tobben is een reeks van congressen rondom de thema's van het VMS veiligheidsprogramma. Het thema de editie van 2013 is "Patiënt verwarming".

Terugblik van de dagvoorzitter

ijsberenWij kunnen terugkijken op een geslaagd symposium in Burgers Zoo in Arnhem. De honderdeenentwintig deelnemers gaven een gemiddelde waardering van een 8 en de standhouders waardeerden het symposium met een 8,1. De sprekers, organisatie, de locatie en catering werden gemiddeld boven een 8 gewaardeerd!

Koen Reijntjens gaf uitleg van de temperatuur management en hoe dat bij de mens werkt. Hij gaf inzicht met welke methoden de temperatuur gemeten kan worden. Hij gaf de boodschap mee om te zoeken naar simpele maatregelen. Hij gaf het voorbeeld van de studie uit Zambia. Uit de studie blijkt dat baby’s op temperatuur houden door het lichaampje in een plastic zak te hullen, hele goede resultaten gaf. Awareness creëren, meten hoe en waar. 38% verwarmt en slechts 19% monitort (volledige anesthesie) en bij regionaal 28% verwarmen en slechts 6% monitort. Meten is belangrijk. Hij benadrukte dat “The best way to keep a man cool is anesthesia” en dat wij dat niet moeten vergeten.

Dr. Daanen van TNO heeft veel onderzoek gedaan naar beïnvloeding van de menselijk (kern-) temperatuur en over de warmteproductie versus het warmteverlies. Hierbij A groter dan B = stijging temperatuur en A kleiner dan B = daling van temperatuur. Betrouwbaarheid van meten zou op 0,3ºC nauwkeurig moeten zijn. Realiteit laat echter anders zien met de huidige meetsystemen. Uit de uiteenzetting van diverse meetmethodes kwam naar voren dat de temperatuurmeting via de oren te onnauwkeurig is. Het resultaat kan graden verschillen met de werkelijke kerntemperatuur. De meting voor het VMS thema normothermie is dus onbetrouwbaar.

De Britse dr. John Andrzrejewski gaf inzicht in hoe de NICE richtlijnen tot stand zijn gekomen. Hij stelde: “If you don't measure you will not find hypohermia”. De hypothalamus range loopt van 36,7ºC - 37,1ºC. De anesthesie tijd langer dan 30 minuten betekent een risico op hypothermie. De kou sensatie is erger dan de chirurgische pijn. Het meten van de temperatuur gebeurt nog steeds te weinig (6-28%) en meetmethodes zijn onbetrouwbaar.

Bas van Beek ging in op de vraag Pré warmen of warmte vasthouden? Ook stelde hij voor om de thermische sensatie te meten door de patiënt zelf te laten bepalen of zij het koud / warm hebben. De schaalverdeling loopt van -4 0 +4. De waarde 0 en 1 zijn normaal en aangenaam. Hij gaf ons ook de mooie formule mee:

Aandacht x Bewustwording = Opvolgtrouw verbeteren

 

Gerda Lelieveld gaf aan dat veel negatief nieuws over ziekenhuizen in de pers komen. Dat dient omgebogen te worden naar positief nieuws. Zij gaf uitleg over het VMS programma om vermijdbare onbedoelde schade te voorkomen. Bundel van interventies implementeren zou een verbetering van 20% naar 90% moeten bewerkstelligen op het totaal. 1e verbeterde resultaat leverde 55%. Eindresultaat 66%. Afzonderlijke onderdelen kunnen desondanks heel hoog scoren.

Jan Vranken bracht een enthousiaste voordracht en kwam met allerlei praktische voorbeelden en testjes. Bijvoorbeeld “Een druppeltje ….? Op de normale gezonde huid te druppelen geeft een andere pijnsensatie dan wanneer dat drupppeltje ….. op de huid te druppelen als je gordelroos hebt”. Moraal van dit verhaal is dat pijnbeleving zeer verschilt met een onderliggend leiden of leeftijd van de patiënt. Bij oude mensen wordt alles minder, ook de pijnsensatie. Geen gedragsverandering mogelijk door de patiënt? Stoffen als Morfine en ketamine werken hypothermisch (NMDA receptoren) en antipsychotica en canabis ook.

Kim van de Put gaf als bioloog werkzaam in Burgers Zoo een uiteenzetting hoe dieren de temperatuur reguleren in hun verschillende warme en koude habitat. De verschillen tussen de warmbloedige en koudbloedige dieren. De zoogdieren, vogel en de mens zijn enige warmbloedige dieren. De honderdeenentwintig deelnemers bestonden uit de volgende functiegroepen: Als dagvoorzitter wil ik jullie deelnemers danken voor jullie bijdrage aan dit symposium.

Hartelijke groeten, Patrick van der Poel.

Accreditatie

  • Accreditatie VHIG: 20 punten in categorie 2.
  • Accreditatie NVAM: 3,5 punt.
  • Accreditatie BRV: is aangevraagd

Foto's

Hier vindt u een foto-impressie van TOPpen of Tobben. Klik hier om de presentatie te starten.

Downloads

De presentaties van de sprekers kunt u hier downloaden:

  1. Being cool isn't Cool, Dr. John Andrzejowski
  2. Niet-invasieve bepaling van lichaamstemperatuur,Prof. Dr. Hein Daanen
  3. Perioperatieve Normothermie, Linda Keizer
  4. Implementatie van de bundel 'voorkomen van wondinfecties na een operatie', Gerda Lelieveld
  5. Hulpmiddelen en monitoring patient warming, Koen Reyntjens MD
  6. Hypothermie, een koud kunstje, Bas van Beek
  7. Hoe warmpjes liggen de dieren erbij? , Kim van de Put
  8. Mag het ietsjes warmer? Onderkoeling en pijn, dr. Jan H. Vranken

Evaluatie

De evaluatie van van TOPpen of Tobben 2013 kunt u hier downloaden.

Locatie

Burgers' Zoo Arnhem

Burgers' Zoo Arnhem

Op 30 maart 1913 opent Faisanterie Buitenlust, de voorloper van het huidige moderne dierenpark Burgers' Zoo, voor het eerst zijn deuren voor het publiek. Sinds de oprichting door Johan Burgers, de eerste eigenaar en naamgever van het Arnhemse dierenpark, is het park altijd een echt familiebedrijf gebleven. Al vanaf de beginjaren baarde het dierenpark opzien door zijn gedurfde vernieuwingen, natuurlijk vormgegeven dierverblijven en de creatie van beleving bij de bezoekers. Burgers' Zoo kent een kleurrijke geschiedenis die het dierenpark heeft gevormd, zoals u het vandaag de dag in de bosrijke omgeving ten noorden van Arnhem aantreft.

Midden in het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo ligt het multifunctionele vergader- en congres-centrum: het Safari Meeting Centre. Vanaf de ingang van de dierentuin wijzen de bordjes u de weg naar het Safari Meeting Centre. U moet rekenen op een mooie wandeling van ongeveer 10 minuten, waarbij u ook door de Bush loopt.

Burgers' Zoo
Safari Meeting Centre
Antoon van Hooffplein 1
6816 SH Arnhem
Tel. +31 (0)26 442 45 34

Plan uw route naar Burgers' Zoo

 

 


Categorie