Met dank aan

Reacties Summerschool

Merita Rood
22-06-2018
CIP Summerschool 2018
- De sprekers
- Prima presentaties
- veel nieuwe info gehad."
Gast
08-07-2016
CIP Summerschool 2016
- Duidelijk en begrijpelijke uitleg.
- Presentatie voorbeelden om te gebruiken.
Gast
22-06-2018
CIP Summerschool 2018
De verschillende disciplines die aanwezig zijn en de invalshoeken die zijn belicht.

AfdrukkenE-Mail Adres

2017 Summerschool ABR

Datum:
wo, 5 juli 2017
Code:
SUM17
Plaats:
Nijkerk

Omschrijving

Summerschool 2017 ABR

Veilig omgaan met uitscheidingsproducten

Algemeen

Inleiding

Dit jaar bestaat STIP 10 jaar. derhalve hebben wij een leuk en leerzaam programma opgesteld die gratis is voor de door STIP opgeleide Contactpersonen Infectie Preventie!

Naast een aantal deskundigen op het gebied van infectiepreventie in zorgorganisaties heeft STIP dit keer een aantal interessante gastsprekers bereid gevonden om wat over hygiëne te komen vertellen.

Summerschool - In de Griekse oudheid betekende ‘skola’ vrije tijd. – men ging graag in de vrije tijd leren.

summerschoolDe Grieken en Romeinen wisten het wel: zij hadden de eerste systemen om uitscheidingsproducten af te voeren. Het heeft enige tijd geduurd, maar toen ook bij ons riolering werd aangelegd, verminderde het aantal infectieziekten zienderogen! Als mensen niet meer gebruik kunnen maken van ons rioleringssysteem door zelf naar de toilet te gaan, moeten we zorgdragen dat de alternatieven net zo veilig zijn en we niet terug gaan naar de Middeleeuwen.

De Werkgroep Infectie Preventie heeft in 2016 geactualiseerde richtlijnen gepresenteerd rond het afvoeren van uitscheidingsproducten.

 • Urinelozing en stoelgang (Verpleeghuizen, woonzorgcentra en voorzieningen voor kleinschalig wonen voor ouderen)
 • Pospoelers en Vermaalsystemen voor wegwerppo's en –urinalen (Zorginstellingen generiek)

Summerschool besteed aandacht aan de praktijk. Lukt het om de richtlijnen te implementeren? Wat zijn praktijkervaringen? Wat voor problemen kunnen micro-organismen in de voeding veroorzaken? Hoe staat het met de handhygiëne in de praktijk? Wat voor risico’s zijn er eigenlijk voor de medewerkers?

Doel

CSS16Het krijgen van kennis en inzicht in het belang van veilig omgaan met uitscheidingsproducten, voor jezelf en voor alle cliënten. Als deelnemer krijg je handvatten om in je eigen instelling verbeteracties op touw te zetten.

Doelgroep

 • Contactpersonen voor infectiepreventie
 • Kwaliteitsmedewerkers
 • Verpleegkundigen / Verzorgenden (+ Infectie Preventie als aandachtsgebied)
 • Andere belangstellenden

Voorbereiding & Studieduur

De deelnemer is op de hoogte van de omgang met uitscheidingsproducten in de eigen instelling.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij het kwaliteitsregister V&V.

Overig

 • Doelgroep 1: € 99,- Contactpersonen Infectiepreventie / hygiëne kwaliteitsmedewerkers/ zorgmedewerkers
 • Doelgroep 2: € 149,- deskundigen infectiepreventie, kwaliteitsfunctionarissen, teamleiders ea
 • Doelgroep 3: Contactpersonen Infectie Preventie die door STIP opgeleid zijn: gratis *)

*) Gratis opgeven kan tot 30-6-2017, daarna zit je in doelgroep 1. Als je aangemeld bent en je komt niet, ontvang je achteraf een factuur voor € 99,-

Programma

Programma

9:00 - 9:25     Ontvangst & inschrijven, bezoek tradeshow
9:25 - 9:30     Opening door de dagvoorzitter
9:30 - 10:00     Infectiepreventie bij uitscheidingsproducten
Otti Ziere, deskundige infectiepreventie Alrijne Zorggroep
10:00 - 10:30     De rol van de bedrijfsarts bij infectiepreventie
Gretha Hijmans van den Berg, bedrijfsarts Korporaad
10:30 - 11:00     "Waarom moet je nou echt registreren?"
Jacqueline van Diermen, praktijkverpleegkundige Vivium
11:00 - 11:30     Koffiepauze, bezoek tradeshow
11:30 - 11:50     Comfortabele en hygiënische oplossingen voor infectiepreventie.
Greetje Everts, sales accountmanager, Convicare
11:50 - 12:10     …  Ach, we doen we het al jaren zo hoor … 
Jan Peter Verheyden, sales manager, QRS
12:10 - 12:30     Veilig werken met incontinentiemateriaal
Martine Scherpenborg, brand manager, Hartmann
12:30 - 13:30     Lunch en bezoek tradeshow
13:30 - 14:00     "Schone handen gezocht"
Anja Haenen, deskundige infectiepreventie, RIVM
14:00 - 14:55     Workshopronde 1
Knelpunten analyse rond veilig omgaan met uitscheidingsproducten
Hennie Hendriksen, praktijkverpleegkundige en Contactpersoon Infectie Preventie. Verpleeghuis Norschoten Barneveld
Pieter Sloot, kwaliteitscoördinator STIP
14:55 - 15:25     Wisselen / Theepauze, bezoek tradeshow
15:25 - 16:20     Workshopronde 2
De impact van isolatie
Babette Rump, Arts Maatschappij en gezondheid, profiel infectieziektebestrijding, RIVM
16:20 - 16:25     Afsluiting
16:25         Borrel en hapje

 

Sprekers

Sprekers

Anja Haenen

Anja HaenenAnja Haenen is werkzaam bij het RIVM als deskundige infectiepreventie. Ze maakt deel uit van het projectteam SNIV (Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen). Anja is in 2015 gestart met haar promotie onderzoek naar het verbeteren van handhygiëne in verpleeghuizen. Ze is hiervoor gedetacheerd naar de afdeling IQ Healthcare van het Radboudumc in Nijmegen. Het onderzoek heet CHANGE wat staat voor Compliance with HAndhygiene in Nursinghomes; Go for a sustainable Effect. Anja heeft jarenlange ervaring als deskundige infectiepreventie in ziekenhuizen en is momenteel naast haar werkzaamheden bij het RIVM en IQ Healthcare ook werkzaam als deskundige infectiepreventie in een aantal verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland. Anja is geregistreerd deskundige infectiepreventie bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en geaccrediteerd door de Vereniging voor Hygiëne en Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG).

Gretha Hijmans van den Bergh

Gretha Hijmans van den BerghGretha Hijmans van den Bergh is geregistreerd bedrijfsarts en heeft twintig jaar ervaring in de bedrijfsgezondheidszorg en arbodienstverlening. Sinds 2002 is zij zelfstandig gevestigd. Voorheen werkte zij ondermeer bij GUO, STIGAS en RELAN. Haar branche-ervaring betreft ondermeer de zakelijke dienstverlening, automatisering, retail, industrie, facilitaire dienstverlening, sociale werkvoorzieningen, zorginstellingen en de lokale overheden. Vanuit het perspectief van de bedrijfsgezondheidsdienst neemt Gretha de deelnemers mee, want infecties, infectieziekten en resistente micro-organismen die medewerkers kunnen oplopen tijdens hun werkzaamheden hebben altijd een warme aandacht genoten van Gretha

 

Jan-Peter Verheyden

Jan-Peter VerheydenJan-Peter Verheyden heeft een achtergrond vanuit de telecommunicatie doch is nu ruim 10 jaar werkzaam binnen de zorgsector als sales manager bij QRS uit Oss. De eerste periode is hij daar vooral actief geweest met het bedenken en samen met specialisten in de markt zetten van het Sermos patiënt monitoring platvorm. Een met een innovatieprijs door het Ministerie bekroond systeem voor het op afstand meten van ondermeer postoperatieve pijn, chronische pijn en pijn bij kanker. De afgelopen jaren is Jan-Peter vooral actief met adviseren en in de markt zetten van innovatieve producten voor het op hygiënische wijze verwerken van uitscheidingsproducten.

Greetje Everts

Greetje EvertsGreetje Everts werkt sinds 1993 in de Sales. Na haar studie aan de HEAO in Groningen heeft zij nog een jaar in Parijs verder gestudeerd en is toen gestart met werken in Tiel.
Zij vervulde diverse Sales functies bij multinationals en lokale bedrijven. Zij heeft o.a. gewerkt bij twee producenten van Personal Care producten.
Momenteel is zij verantwoordelijk voor de verkoop van diverse Care producten aan de Retail- en Zorgmarkt (o.a. CareBag®, DO2, Comfort, Urinelle, Toly) met als belangrijkste productgroep CareBag® opvangzakken voor urine, ontlasting en braaksel. Deze producten worden geleverd aan diverse zorginstellingen, GGZ instellingen, revalidatiecentra, ziekenhuizen en medische groothandels.
Zij bezoekt regelmatig verpleeghuizen, woonzorgcentra, voorzieningen voor kleinschalig wonen en GGZ instellingen. Hier geeft ze uitleg over de inzet van wegwerpzakken met absorberende inleggers als comfortabele oplossingen voor de opvang, het transport en verwijdering van urine, ontlasting en braaksel, begeleidt ze testen en geeft ze trainingen aan het personeel.

Jacqueline van Diermen

Jacqueline van DiermenJacqueline van Diermen is sinds vier jaar werkzaam als praktijkverpleegkundige op de Geriatrische Revalidatie afdelingen in Naarderheem in Naarden. Hiervoor heeft ze gewerkt als adviseur infectiepreventie in het ziekenhuis. Ze is lid van het Expertteam Hygiëne en Infectiepreventie van Vivium, de organisatie waar Naarderheem toe behoort.
Als praktijkverpleegkundige organiseert zij samen met de Specialist Ouderengeneeskunde het jaarlijks prevalentie onderzoek voor SNIV De wereld van de microbiologie vindt zij fascinerend, maar er gaat ook een bedreigende werking vanuit. We proberen infecties te voorkómen en te bestrijden. Ondanks dat het wat tijd vraagt, kan het registreren van infecties deze helpen te voorkómen en te bestrijden. Waarom kom je soms een verhoging tegen van een bepaalde infectie? Hoe zie je dat terug in de registraties? Wat kun je ermee doen om infecties terug te dringen?

Otti Ziere

Otti ZiereOtti Ziere maakt sinds 2006 deel uit van de afdeling Infectiepreventie van de Alrijne Zorggroep. Tot deze zorggroep behoren twee verpleeghuizen, drie ziekenhuislocaties en een aantal buitenpoli’s. In de periode voor 2006 is zij opgeleid tot verpleegkundige, gespecialiseerd als kinderverpleegkundige en heeft zij een aantal jaren leiding gegeven op de kinderafdeling / couveuseafdeling.
De opleiding tot deskundige infectiepreventie is van 2007 tot 2009 gevolgd bij de AAIDF (Amphia Academy Infectious Disease Foundation) in Breda.
Otti is geaccrediteerd door de Vereniging voor Hygiëne en Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG).
Zij neemt ook deel in het regionaal coördinatie team van ABR-zorgnetwerk.

Babette Rump

Babette RumpBabette Rump is arts Maatschappij en Gezondheid, profiel infectieziektebestrijding. Ze studeerde geneeskunde in Maastricht en volgde haar specialisatie tot arts infectieziektebestrijding bij de GGD regio Utrecht. Babette heeft daarnaast een achtergrond in de ethiek. Sinds een aantal jaren combineert ze deze twee passies en werkt ze aan ethische projecten op het gebied van infectieziektebestrijding, waaronder het project “ethische aspecten van moleculair typeren in bron- en contactonderzoek” waarvoor ze de stimuleringsprijs van haar beroepsgroep won. Op dit moment werkt Babette als arts-onderzoeker voor het RIVM, waar ze de ethische aspecten van verantwoorde zorg aan dragers van een resistente bacterie onderzoekt. Tijdens deze Summerschool ABR zal ze ingaan op stigma bij MRSA.

Martine Scherpenborg

Martine ScherpenborgMartine Scherpenborg is Brand Manager bij HARTMANN Nederland. Een organisatie dat zich richt op de levering en productie van zorgproducten op het gebied van desinfectie, continentiezorg, wondzorg en O.K. Martine is mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling van HARTMANN’s zorgprogramma Incogiëne. Hiermee willen zij zorginstellingen begeleiden met een hoogwaardig, hygiënische zorgproces. Eén van de noviteiten binnen dit zorgprogramma is dat bevuilde incontinentieproducten worden gevacumeerd, waardoor mirco-organismen uit urine en ontlasting ingekapseld zijn. Een best practice van Incogiëne zal Martine met ons delen.

Foto's

Hier vindt u een foto-impressie van Summerschool 2017 ABR. Klik hier om de presentatie te starten.

Downloads

In het kader van de Summerschool zijn de volgende WIP richtlijnen te downloaden:

De presentaties van de sprekers kunt u hier downloaden:

 1. Infectiepreventiebij uitscheidingsproducten, Otti Ziere
 2. De rol van de bedrijfsarts bij infectiepreventie , Gretha Hijmans van den Berg
 3. "Waarom moet je nou echt registreren?", Jacqueline van Diermen
 4. Comfortabele en hygiënische oplossingen voor infectiepreventie, Greetje Everts
 5. Verder gaan voor hygiënische zorg, Martine Scherpenborg
 6. "Schone handen gezocht", Anja Haenen
 7. Knelpunten analyse, Pieter Sloot
 8. De impact van isolatie, Babette Rump

Evaluatie

De evaluatie van Summerschool 2017 ABR kunt u hier downloaden.

Locatie

De Schakel Nijkerk

deSchakel Centraal in Nederland gelegen, aan de rand van de bosrijke Veluwe. De Schakel is op korte loopafstand van NS station Nijkerk.

Vergader- & Congrescentrum De Schakel Nijkerk
Oranjelaan 10
3862 CX Nijkerk
Tel. +31 (0)33 246 08 04

Parkeergelegenheid
Naast gratis parkeren op het eigen terrein en bij het station, kunnen gasten van De Schakel ook betaald parkeren in de parkeergarage de Oosterpoort (schuin tegen over de Schakel) De parkeertarrieven zijn € 0,70 per uur. In de Schakel zijn dagkaarten verkrijgbaar voor € 4,00. Deze parkeergarage is 24 uur per dag open!

Plan uw route naar De Schakel

 

 

 


Categorie